Amycus έγραψε:Δεύτερον ο καθηγητής Μπίνς απαντά στην ερώτηση της Ερμιόνης σχετικά με την ύπαρξη της Κάμαρας και όχι σχετικά με την διαμάχη μεταξύ των ιδρυτών.Θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει μια γενικευμένη διαμάχη που να κορυφώθηκε με την κόντρα Γκρίφιντορ-Σλίθεριν,κάτι που δεν αναιρεί όμως την ύπαρξη γενικής σύγκρουσης
Κάτι που όμως εμπεριείχε και τη διαμάχη των ιδρυτών εν πάση περιπτώσει. Τουλάχιστον είναι ο μοναδικός σίγουρος λόγος διαφωνίας που ξέρουμε ανάμεσά τους, εκτός από μια γενικούρα του καπέλου. Μπορεί στο κάτω κάτω να το έκανε για να συμπληρώσει το στιχάκι.Δεύτερον ο καθηγητής Μπίνς απαντά στην ερώτηση της Ερμιόνης σχετικά με την ύπαρξη της Κάμαρας και όχι σχετικά με την διαμάχη μεταξύ των ιδρυτών.Θα μπορούσε να έχει ξεκινήσει μια γενικευμένη διαμάχη που να κορυφώθηκε με την κόντρα Γκρίφιντορ-Σλίθεριν,κάτι που δεν αναιρεί όμως την ύπαρξη γενικής σύγκρουσης.
Τρίτον δεν ξέρω για "καλούς" και "κακούς" ρατσισμούς.Είτε κάνεις διαχωρισμούς βάσει αίματος είτε βάσει εφυϊας είτε βάσει ανδρείας εμένα μου φαίνεται εξίσου κακό.Αν υπάρχει διαβάθμιση στον ρατσισμό τότε οι Σπαρτιάτες και ο Καιάδας,ο Χίτλερ και οι Εβραίοι και πόσοι ανώνυμοι δάσκαλοι και καθηγητές είναι απο τους "καλούς" ρατσιστές γιατί μόνο βάσει αίματος δεν έκριναν.
Τέταρτον αν κάποιος είναι ο "αδύναμος κρίκος" αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει και η υπόλοιπη αλυσίδα να γίνει κομμάτια."Κόβεις" το αδύναμο στέλεχος και το υπόλοιπο τμήμα μένει αλώβητο.Ειδικά αν το κομμάτι εκείνο δημιουργεί τα προβλήματα.Αν ο Σλίθεριν ευθύνονταν για τους τριγμούς στις μεταξύ τους σχέσεις,μετά την αποχώρησή του έπρεπε να εγκαινιάσουν μια καινούργια περίοδο συνεργασίας και κοινής πορείας χωρίς να σκιάζει τίποτα το οραμά τους.Αν δεν έγινε αυτό θα πρέπει να αναζητήσουμε τους λόγους που δεν επετεύχθη όχι στην φυγή του Σλίθεριν αλλά στο γιατί οι εναπομείναντες ιδρυτές αρνήθηκαν να το κάνουν.Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας.
Πέμπτον.Και μόνο που χρησιμοποιείς την λέξη "τύψεις" σημαίνει ότι ο Σνέιπ δεν ανήκε στους θανατοφάγους.Όχι 100% τουλάχιστον.Ούτε ο Βόλντεμορτ,ούτε κανείς άλλος είχαν στο λεξιλογιό τους λέξεις όπως "ενοχές","τύψεις","συνείδηση".Και το πιο σημαντικό:δεν γίνεται να αρνηθώ την έννοια της μετάνοιας σε κανέναν άνθρωπο,την δυνατότητα να καταλάβει το λάθος του και να μετανιώσει γι'αυτό.Όυτε μπορώ να δεχτώ πως ό,τι έκανε ο Σνέιπ το έκανε για την ανάμνηση μιας γυναίκας που αγαπούσε και μόνο.Θα μπορούσε να εξαφανιστεί και να μην μετέχει πλέον σε κανένα στρατόπεδο και όχι να είναι διπλός πράκτορας.Άλλωστε και ο Ρέγκουλους Μπλάκ μετάνιωσε που ήταν θανατοφάγος και πέθανε για να καταφέρει θανάσιμο πλήγμα στον Βόλντεμορτ.Οπότε μια χαρά συμμεριζόταν το όραμα για έναν καινούργιο κόσμο ο Σνέιπ και δεν καταλαβαίνω το γιατί όλοι οι υπόλοιποι ήταν πιο "συνεπείς" στους "οραματισμούς" τους.
Έκτον.Ίσως ο Σλάγκχορν να ήταν απο τους πιο "ρατσιστικούς" χαρακτήρες των βιβλίων.Όλοι θυμόμαστε με ποιά κριτήρια καλούσε στα "πάρτυ Σλάγκ" και πως απαξίωνε εν ριπή οφθαλμού όσους δεν ανταποκρίνονταν τελικά στις απαιτήσεις του.
O Σλίθεριν ό,τι ήταν να το προσφέρει στο σχολείο,το πρόσφερε.Για πολλά χρόνια ήταν εκεί και το στήριξε όσο μπορούσε.Βοήθησε,μοιράστηκε,καταπιάστηκε και τα λοιπά.Αν αποφάσισε να συμπεριφερθεί όπως στην διήγηση του "άντε στο διάολο κι'εσύ και ο γρύλλος σου" είναι δική του επιλογή.Αν θεώρησε ότι το έργο που πρόσφερε δεν ήταν αρκετά δυνατό να τον κρατήσει εκεί και να θάψει τους δικούς του εγωισμούς είναι θέμα καθαρά προσωπικό.Αυτό όμως δεν μειώνει την προσφορά του μέχρι το σημείο της φυγής του.
Ήμουν ξεκάθαρος στο πρώτο post για τον διαχωρισμό των μαθητών.Θεωρώ αυτό ως πηγή του κακού που είναι μοιραίο να προκαλέσει ρήξεις και κάστες.Δεν έχουμε να κάνουμε με ικανότητες πάνω σε ένα γνωστικό αντικείμενο αλλά με ικανότητες των μαθητών σε ανθρωπολογικό επίπεδο.Άλλο η εξιδίκευση σε έναν τομέα και άλλο ο διαχωρισμός με κριτήριο τις γενετικά προκαθορισμένες ικανότητες ενός μαθητή.Μου φαίνεται εξίσου προβληματικό το γεγονός ότι αποφασίζεις να διαχωρίσεις τους μαθητές με κριτήριο το αίμα,το πνεύμα,την καρδιά.Δεν δικαιολογώ τον Σλίθεριν ούτε κατηγορώ μόνο τους άλλους τρείς ιδρυτές.Και οι τέσσερεις έσφαλαν σε αυτό το ζήτημα.Και μου φαίνεται ότι μαζί μου συμφωνεί και το Καπέλο Της Επιλογής:Αν και πρέπει να σας χωρίσω...προαισθάνομαι ότι τούτη η κίνηση είναι λάθος.Αναρωτιέμαι αν το μοίρασμα στα τέσσερα συμφέρει,ή αν ο διαχωρισμός την διάλυση θα φέρει".
Δεν είπα εγώ ότι με ενδιαφέρει άμεσα αν έσπασαν οι μεταξύ τους σχέσεις (ενν.τους εναπομείναντες).Προφανώς και δεν ήταν όπως παλιά.Αυτό που ενδιαφέρει εμένα είναι να μην καταλογίζουμε άδικες ευθύνες σε ένα πρόσωπο.Όλοι έχουν μερίδιο ευθύνης,αυτό υποστηρίζω,τόσο στην πρίν διαμάχης εποχή,όσο και στην μετά.Προφανώς και συνέχισαν αλλά η μαρτυρία του Καπέλου παραμένει:οι τρείς δεν ήταν ποτέ ξανά δεμένοι.Απο αυτήν την μαρτυρία αιτιολογώ τις μεταξύ τους διαταραγμένες σχέσεις.
Και ποιός σου είπε οτι εμένα μου αρέσει; Απλά δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας.Το θέμα με τον Σλάγκχορν είναι μόνο η αντιμετώπισή του απο τους άλλους ή η νοοτροπία του; Γιατί δεν παύεινα με ενοχλεί ο διαχωρισμός σε "προνομιούχους και μη".
Παίζει ρόλο πως ερμηνεύεις ένα τέτοιο διαχωρισμό.Το ΙQ είναι θέμα γενετικό,αλλά το να είσαι σοφός,τίμιος,δίκαιος,γενναίος είναι θέμα,κυρίως,επιλογών.Το καπέλο λαμβάνει υπόψη τις επιλογές των μαθητών.Amycus έγραψε:
- Σπόιλερ:
Ήμουν ξεκάθαρος στο πρώτο post για τον διαχωρισμό των μαθητών.Θεωρώ αυτό ως πηγή του κακού που είναι μοιραίο να προκαλέσει ρήξεις και κάστες.Δεν έχουμε να κάνουμε με ικανότητες πάνω σε ένα γνωστικό αντικείμενο αλλά με ικανότητες των μαθητών σε ανθρωπολογικό επίπεδο.Άλλο η εξιδίκευση σε έναν τομέα και άλλο ο διαχωρισμός με κριτήριο τις γενετικά προκαθορισμένες ικανότητες ενός μαθητή.Μου φαίνεται εξίσου προβληματικό το γεγονός ότι αποφασίζεις να διαχωρίσεις τους μαθητές με κριτήριο το αίμα,το πνεύμα,την καρδιά.Δεν δικαιολογώ τον Σλίθεριν ούτε κατηγορώ μόνο τους άλλους τρείς ιδρυτές.Και οι τέσσερεις έσφαλαν σε αυτό το ζήτημα.Και μου φαίνεται ότι μαζί μου συμφωνεί και το Καπέλο Της Επιλογής:Αν και πρέπει να σας χωρίσω...προαισθάνομαι ότι τούτη η κίνηση είναι λάθος.Αναρωτιέμαι αν το μοίρασμα στα τέσσερα συμφέρει,ή αν ο διαχωρισμός την διάλυση θα φέρει".
Minerva McGonagall έγραψε:Και πάλι θα υπήρχαν καθαρόαιμες οικογένειες που υποτιμούσαν τους άλλους, και πάλι θα υπήρχαν γύρω τους κάποιοι πιο θερμόαιμοι που δεν θα τους συμπαθούσαν και θα τσακώνονταν μαζί τους, και πάλι θα είχαν συμβεί όλα γιατί ο Σλίθεριν και πάλι θα τσακωνόταν με τους υπόλοιπους για να έρχονται μόνο καθαρόαιμοι στο σχολείο
Το θέμα τέθηκε σε ψηφοφορία.Τον επέλεξαν λόγω της εμπειρίας του σε παρόμοιες καταστάσεις καθώς μπορούσε να τους καθοδηγήσει,όχι γιατί θεωρούσαν,ή ο ίδιος θεωρούσε ότι οι αρετές του γκρίφιντορ είναι ανώτερες και πιο άξιες.Amycus έγραψε:Στον ΣτΝ έχουμε ξεκάθαρα έναν αρχηγό,τον Χάρι.Δεν ετέθη ποτέ ζήτημα αρχηγίας.
Περί καθαρόαιμων οικογενειών κάπου έχω γράψει αλλά τρέχα γύρευε.Η προβληματική ξεκινά απο εκείνες τις ημέρες της μεγάλης κόντρας Σλίθεριν-Γκρίφιντορ θεωρώ.Αν όλο αυτό που εκπροσωπούσε ο Σλίθεριν πέρασε μετά την φυγή του στους μαθητές,οι οποίοι δέχτηκαν πυρά απο τους άλλους κοιτώνες,ήταν λογικό να αναπτύξουν άμυνα.Περιχαρακώθηκαν και επιτέθηκαν με το ίδιο "όπλο",την καθαρόαιμη καταγωγή τους.Με τα χρόνια έγινε νοοτροπία και οριοθέτηση,κριτήριο και μέτρο σύγκρισης.Ας εξετάσουμε τους καθαρόαιμους άλλων κοιτώνων,τους Ουέσλι π.χ.Είναι στο Γκρίφιντορ και αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά.Που θέλω να καταλήξω.Ότι μπορεί η νοοτροπία των Σλίθεριν να είναι αυτή των καθαρόαιμων αλλά αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί αρνητικά απο την αρχή (λόγω Σλίθεριν) ίσως δεν είχαμε τα γνωστά παρατράγουδα.Είναι μια εικασία,αλλά το γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια του Χόγκουαρτς δεν έχουμε ζήτημα καθαρόαιμων-μαγκλογεννημένων -δεν τη κάνει βεβαιότητα- όμως νομίζω ότι δείχνει που στράβωσε το πράγμα.
Άντε πάλι! Δεν επιθυμώ διακαώς να φορτώσω ευθύνες στην αντίθετη πλευρά αλλά να βρω το μερίδιο ευθύνης όλων.Και των Σλίθεριν και των υπολοίπων.Δεν κάνω δίκη για να αθωώσω κανέναν.Δεν είναι ο σκοπός μου αυτός γιατί πολύ απλά τα βιβλία δεν προσφέρονται για κάτι τέτοιο.Απλά θέτουμε κάποιες ερωτήσεις και απ'ό,τι έχουμε σαν "ιστορικά ντοκουμέντα" προσπαθούμε να δούμε τι έγινε.Minerva McGonagall έγραψε:Όχι όχι όχι όχι όχι όχι. Δε γίνεται να το λες αυτό. Σε λίγο θα χρεώσουμε και τις ευθύνες στην αντίθετη πλευρά, και θα τους πούμε και καημενούληδες που αναγκάστηκαν να αναπτύξουν συτή την "άμυνα"!
Δεν είπα ότι το ζήτημα των καθαρόαιμων ξεκίνησε απο τον Σλίθεριν.Είπα ότι η προβληματική πάνω στο θέμα περί ανωτερότητας των ανόθευτων ξεκινά με τον Σλίθεριν.Είναι ο πρώτος και κύριος εκπρόσωπος,αυτός που ξεκίνησε την διαλεκτική πάνω σε αυτό το ζήτημα και υποστήριξε αυτήν την θέση.Καθαρόαιμες και μη οικογένειες υπήρχαν σίγουρα και προ Σλίθεριν.Είναι όμως ο πρώτος που διακηρύσσει απο μια τέτοια θέση την ανωτερότητα τους.Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι ο Σλίθεριν πρωτοστατεί και αλλάζει τον ρού της μαγικής ιστορίας.Στην αρχή επιλέγει μαθητές που απλά είναι καθαρόαιμοι.Το Χόγκουαρτς λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα,για αρκετά χρόνια.Κάποια στιγμή όμως βλέπουμε ότι ο Σλίθεριν αλλάζει τον διαιρέτη και φτιάχνει μια περίεργη εξίσωση:καθαρόαιμος=ανώτερος.Χρειάστηκε απλά να προσθέσει μια λέξη.Και αυτό που για χρόνια ήταν κάτι φυσικό όπως οι μακλογεννημένοι και οι ανόθευτοι γίνεται πεδίο διαμάχης.Μην ξεχνάς ότι ο Σλίθεριν είναι ένας απο τους Ιδρυτές και περίφημος μάγος.Σκέψου το κύρος που τον περιβάλλει και πως μια δικιά του λέξη θα μπορούσε να επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.Και πάλι θα μου πείς ότι ο Σλίθεριν είναι "παιδί της εποχής του" και πως "εκπροσωπεί την γενικότερη τάση".Και θα σου απαντήσω πως στα τόσα χρόνια δεν έχουμε ζήτημα και διαφορές αλλά αρμονική συνύπαρξη όλων των μάγων.Και πάλι σου λέω ότι πρόκειται για μια εικασία και όχι για ένα συμπέρασμα.Minerva McGonagall έγραψε:Κατ' αρχήν πως οδηγήθηκες στο συμπέρασμα οτι όλο αυτό το κίνημα ξεκίνησε από τον Σλίθεριν; Αυτή η διαφορετικότητα υπήρχε πάντα και συνεπάγεται οτι πάντα υπήρχαν και αυτές οι νοοτροπίες. Δεν έχουμε δει πουθενά τον Σλίθεριν να βγάζει από το δικό του μυαλό τη θεωρία της ανωτερότητας του ανόθευτου αίματος. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που ο Σλίθεριν δημιούργησε αυτές τις απόψεις, όλοι τους πίστευαν πραγματικά στην ανωτερότητά τους και στην κατωτερότητα των άλλων.
Minerva McGonagall έγραψε:Δε δέχομαι το οτι όλο αυτό ήταν μια άμυνα, το πίστευαν στ' αλήθεια, σιγά να μη τους βγάλουμε και θύματα τώρα. Ακόμα και ο Σλάγκχορν, αν και είναι ρατσιστής με πολλούς άλλους τρόπους, με αυτόν δεν ήταν και τα πήγαινε θαυμάσια με τα παιδιά του Γκρίφιντορ, και με όλους. Θέλω να καταλήξω στο οτι οι υπόλοιποι κοιτώνες πάντα έδιναν την ευκαιρία σε κάποιον να τους δείξει τον χαρακτήρα του πριν το κρίνουν, άσχετα τι λεγόταν μεταξύ τους για το Σλίθεριν.
Και ούτως ή άλλως οι άλλοι κοιτώνες τότε δεν είχαν κανένα λόγο να εκτοξεύσουν πυρά ενάντια στους Σλίθεριν. Γιατί να τους πάρει ο πόνος που σηκώθηκε και έφυγε; Και μη μου πεις για την κάμαρα,γιατί τότε ήταν μόνο ένας μυθος. Απλώς οι Σλίθεριν κατάγονταν από πάντα από τις ίδιες οικογένειες. Οι οποίες μέσα στα χρόνια μένουν ίδιες και απαράλλαχτες και συγγενεύουν και ξανασυγγενεύουν μεταξύ τους για να διατηρήσουν το αίμα τους. Και επειδή δεν ξέρουμε πόσα χρόνια διαφωνούσαν οι ιδρυτές πριν γίνει το "μπαμ" και φύγει ο Σλίθεριν, εγω μπορεί να υποθέσω πως αυτές οι απόψεις ήταν ήδη υπαρκτές στην εποχή του Σλίθεριν. Γενικά δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά τι συνέβη σε τόσο βάθος χρόνου, αλλά το να πω όσους πίστεψαν σε αυτές τις ιδέες απλά θύματα μου φαίνεται παράδοξο και δε θα το κάνω.
Δε θα προσπαθήσω να σε πείσω για τον διαχωρισμό των τεσσάρων,για το αν είναι καλός ή κακός.Είναι όπως το βλέπει κανείς.Για μένα,ένα τέτοιο περιβάλλον μπορεί να λειτουργήσει και αρνητικά και θετικά,ανάλογα πως το χειρίζονται αυτοί που έχουν την εξουσία.Κι εδώ είναι το λάθος του Σλίθεριν σε σχέση με τους άλλους.Οι άλλοι τρεις,δέχονταν τους διαφορετικούς.Amycus έγραψε:
- Σπόιλερ:
Η αλήθεια ότι το θέμα κάνει "κύκλους" γιατί το εξετάζουμε απο λίγο διαφορετική σκοπιά σχετικά με τον διαχωρισμό.Γενικά τάχθηκα εναντίον του διαχωρισμού σε πράγματα που δεν αφορούν τα μαθήματα και τις επιδόσεις σε αυτά -που θα ήταν και το πιο λογικό κατά την γνώμη μου- αλλά σε ικανότητες.Αντιμετωπίζω με αρκετό σκεπτικισμό το όλο σύστημα εξ'αρχής γιατί απλά μου φαίνεται απαράδεκτο να κάνεις μια τέτοια κατηγοριοποίηση.Το έγραψα και παραπάνω.Είναι σαν να κάνεις σχολείο για ψηλούς,κοντούς,ξανθούς,μελαχροινούς.Δεν θα συμφωνήσω ποτέ.Μπορεί ο εκπαιδευτικός να έχει στο μυαλό του τα βασικά γνωρίσματα του μαθητή αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό τον κάνει διαφορετικό σε σημείο να αποτελεί άλλο και άλλο απο την ιδιότητα του μαθητή.Και να θέλετε,εδώ είναι το βασικό μείον και του Σλίθεριν που έβαλε την καταγωγή πάνω απο την ιδιότητα του μαθητή,του Γκρίφιντορ που έβαλε την ανδρεία,της Ράβενκλόοου την εφυϊα,της Χάφλπάφλ την δικαιοσύνη (αν και φέρει μικρότερο μερίδιο ευθύνης).Εξετάζω στο σύνολο του το θέμα και δεν κάνω κριτική στο τι είναι λιγότερο καλό ή περισσότερο κακό.Απο την στιγμή που και οι τέσσερεις έθεσαν τέτοια κριτήρια έχω δικαίωμα να τους στήσω στον τοίχο.
Ίσως να μη θεωρούσε τον ευατό του ανώτερο από τους άλλους τρεις ιδρυτές(ίσως επειδή ήταν καθαρόαιμοι; ),αλλά θεωρούσε τον ευατό του ανώτερο από αυτούς που δεν προέρχονταν από καθαρόαιμες οικογένειες που,σύμφωνα με τον ίδιο,δεν ήταν άξιοι να σπουδάσουν μαγεία.Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του σαν γενικό κανόνα.Amycus έγραψε:Δεν πιστεύω ότι ο Σλίθεριν θεωρούσε τον εαυτό του πιο άξιο ή ανώτερο.Όχι περισσότερο απο τους άλλους τουλάχιστον.Τις απόψεις του περί καθαρόαιμων θεωρούσε σπουδαιότερες.Διεκδικούσε την αρχηγία ενώ παράλληλα αξίωνε την αναγωγή των πεποιθησεών του σε γενικό κανόνα.Είναι δύο πολύ διαφορετικές διαδρομές.
Κάνεις εικασία,γιατί δεν έχουμε γεγονότα να το αποδεικνύουν.Μπορεί να ισχύει εν μέρη αυτό που λες,αλλά σε μικρότερο βαθμό από το γεγονός ότι οι σλίθεριν βολεύτηκαν στην "ανωτερότητά" τους.Το γεγονός τότε είναι ότι,το σλίθεριν δεν υποβαθμίστηκε πρακτικά.Amycus έγραψε:
- Σπόιλερ:
Περί καθαρόαιμων οικογενειών κάπου έχω γράψει αλλά τρέχα γύρευε.Η προβληματική ξεκινά απο εκείνες τις ημέρες της μεγάλης κόντρας Σλίθεριν-Γκρίφιντορ θεωρώ.Αν όλο αυτό που εκπροσωπούσε ο Σλίθεριν πέρασε μετά την φυγή του στους μαθητές,οι οποίοι δέχτηκαν πυρά απο τους άλλους κοιτώνες,ήταν λογικό να αναπτύξουν άμυνα.Περιχαρακώθηκαν και επιτέθηκαν με το ίδιο "όπλο",την καθαρόαιμη καταγωγή τους.Με τα χρόνια έγινε νοοτροπία και οριοθέτηση,κριτήριο και μέτρο σύγκρισης.Ας εξετάσουμε τους καθαρόαιμους άλλων κοιτώνων,τους Ουέσλι π.χ.Είναι στο Γκρίφιντορ και αντιμετωπίζονται τελείως διαφορετικά.Που θέλω να καταλήξω.Ότι μπορεί η νοοτροπία των Σλίθεριν να είναι αυτή των καθαρόαιμων αλλά αν δεν είχαν αντιμετωπιστεί αρνητικά απο την αρχή (λόγω Σλίθεριν) ίσως δεν είχαμε τα γνωστά παρατράγουδα.Είναι μια εικασία,αλλά το γεγονός ότι στα πρώτα χρόνια του Χόγκουαρτς δεν έχουμε ζήτημα καθαρόαιμων-μαγκλογεννημένων -δεν τη κάνει βεβαιότητα- όμως νομίζω ότι δείχνει που στράβωσε το πράγμα.
Δεν είπα ότι το ζήτημα των καθαρόαιμων ξεκίνησε απο τον Σλίθεριν.Είπα ότι η προβληματική πάνω στο θέμα περί ανωτερότητας των ανόθευτων ξεκινά με τον Σλίθεριν.Είναι ο πρώτος και κύριος εκπρόσωπος,αυτός που ξεκίνησε την διαλεκτική πάνω σε αυτό το ζήτημα και υποστήριξε αυτήν την θέση.Καθαρόαιμες και μη οικογένειες υπήρχαν σίγουρα και προ Σλίθεριν.Είναι όμως ο πρώτος που διακηρύσσει απο μια τέτοια θέση την ανωτερότητα τους.Και σε αυτό το σημείο πιστεύω ότι ο Σλίθεριν πρωτοστατεί και αλλάζει τον ρού της μαγικής ιστορίας.Στην αρχή επιλέγει μαθητές που απλά είναι καθαρόαιμοι.Το Χόγκουαρτς λειτουργεί χωρίς κανένα πρόβλημα,για αρκετά χρόνια.Κάποια στιγμή όμως βλέπουμε ότι ο Σλίθεριν αλλάζει τον διαιρέτη και φτιάχνει μια περίεργη εξίσωση:καθαρόαιμος=ανώτερος.Χρειάστηκε απλά να προσθέσει μια λέξη.Και αυτό που για χρόνια ήταν κάτι φυσικό όπως οι μακλογεννημένοι και οι ανόθευτοι γίνεται πεδίο διαμάχης.Μην ξεχνάς ότι ο Σλίθεριν είναι ένας απο τους Ιδρυτές και περίφημος μάγος.Σκέψου το κύρος που τον περιβάλλει και πως μια δικιά του λέξη θα μπορούσε να επιφέρει αυτά τα αποτελέσματα.Και πάλι θα μου πείς ότι ο Σλίθεριν είναι "παιδί της εποχής του" και πως "εκπροσωπεί την γενικότερη τάση".Και θα σου απαντήσω πως στα τόσα χρόνια δεν έχουμε ζήτημα και διαφορές αλλά αρμονική συνύπαρξη όλων των μάγων.Και πάλι σου λέω ότι πρόκειται για μια εικασία και όχι για ένα συμπέρασμα.
Δεν θα σου πω για την Κάμαρα αλλά θα εστιάσω στην φυγή.Δεν έπρεπε να αποδωθούν ευθύνες; Δεν έπρεπε να εξηγηθεί το "γιατί" της αποχώρησης; Δεν έπρεπε να απαντηθούν τα ερωτήματα που οδήγησαν στην φυγή ενός Ιδρυτή; Δεν ήταν τυχαίος,ένας απλός καθηγητής του Χόγκουαρτς αλλά ένας απο τους στυλοβάτες.Και μια τέτοια ρήξη προκαλεί και τα σχόλια και τα κουτσομπολιά και για τους πιο σκεπτόμενους την εύρεση των αίτιων.Και τα αίτια πολύ συχνά γίνονται κατηγορίες όταν πέσουν σε λάθος στόματα.Ας μην ομογενοποιούμε τα πάντα.Αυτό που ήταν το αίτιο πολύ εύκολα θα μπορούσε να γίνει η φαρέτρα.Και ποιοί θα ήταν οι πρώτοι στόχοι; Οι Σλίθεριν φυσικά.Η αιτία έγινε ο πολιορκητικός κριός και η ασπίδα με το πέρασμα των αιώνων.Και όσο για το ότι οι οικογένειες μένουν ίδιες και απαράλλακτες δεν ισχύει μόνο για τους καθαρόαιμους αλλα και για όλες τις μαγικές οικογένειες.Και εννοώ τους πολέμιους των ανόθευτων.Ο Ρον ακόμα και 19 χρόνια μετά επαναφέρει το ζήτημα:"Ρόουζι,κοίτα να του βάλεις τα γυαλιά σε όλα τα διαγωνισματα","Να αποφύγεις τα πολλά πολλά μαζί του Ρόουζι.Ο παππούς Ουέσλι δεν θα σ'το συγχωρήσει ποτέ αν παντρευτείς έναν καθαρόαιμο".
Βλέπεις ότι και εσύ γράφεις ότι θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο απο τους μη καθαρόαιμους.Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο πρώτος που εισηγείται την ανωτερότητα των καθαρόαιμων και να ξεκινά το γαϊτανάκι μια εποχή που δεν έχουμε τέτοιο θέμα.Και πάλι επιστρέφουμε στην εικασία.Mrs Lovett έγραψε:Ίσως να μη θεωρούσε τον ευατό του ανώτερο από τους άλλους τρεις ιδρυτές(ίσως επειδή ήταν καθαρόαιμοι; ),αλλά θεωρούσε τον ευατό του ανώτερο από αυτούς που δεν προέρχονταν από καθαρόαιμες οικογένειες που,σύμφωνα με τον ίδιο,δεν ήταν άξιοι να σπουδάσουν μαγεία.Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του σαν γενικό κανόνα.
Πώς μπορείς να είσαι τόσο σίγουρη ότι δεν είναι ο πρώτος που θεσπίζει την ανωτερότητα των ανόθευτων; Αν δεν μπορεί να δεχτείς μια εικασία -όχι ως επιβεβαιωμένη βέβαια- αλλά ως υπάρχουσα απλά,από που αντλείς την βεβαιοτητά σου ότι ο Σλίθεριν δεν είναι ο πρώτος; Γιατί τα στοιχεία που θα είχες για την δική σου βεβαιότητα θα πρέπει να είναι και τα αντίστοιχα που καταρρίπτουν την δική μου εικασία.Η βεβαιοτητά σου λοιπόν κόντρα στην εικασία μου.Minerva MacGonagall έγραψε:Κύριος μπορεί να είναι, τουλάχιστον από τους κυριότερους, αλλά δεν ξέρεις αν είναι ο πρώτος! Και δεν ήταν και ο μάγος του αιώνα πια, ένας ιδρυτής σχολείου ήταν από τα τόσα. Δε λέω, εξαιρετικός μάγος, το σχολείο το μοναδικό και καλύτερο της χώρας του, αλλά δεν έφερε και τα πάνω κάτω επειδή είχε την άποψη ( που δεν υπερίσχυσε κιόλας) οτι δεν πρέπει να έρχονται στο σχολείο οι μαγκλογεννημένοι! Γενικά αυτή η εικασία δε μου αρέσει καθόλου, τη θεωρώ αβάσιμη.
Γιατί ο Χαρι δεν αναδιπλώθηκε και δεν έδειξε εξαιρετική εσωστρέφεια; Και αν δεν συνεχίστηκε το σούσουρο,δεν ήταν επειδή αποκαλύφθηκε ο ένοχος; Μέσα σε αυτούς τους μήνες ο Χάρι δεν πέρασε απο σαράντα κύμματα για κάτι που ακόμα ήταν μύθος; Πολλώ δε μάλλον για ένα πραγματικό γεγονός όπως η φυγή του Σλίθεριν.Minerva MacGonagall έγραψε:Οτι τώρα θες να μου πεις οτι όσο σούσουρο και να έγινε γύρω από την υπόθεση, έφτασαν να γίνουν και επιθέσεις ενάντια στους Σλίθεριν. Και οτι οι Σλίθεριν τον υπεραγαπούσαν τόσο, και επειδή πληγώθηκαν ανεπανόρθωτα και ήθελαν να τον υπερασπιστούν με κάθε μέσο, ενώ δεν ήθελαν σαν παιδάκια και αυτά να συμμετέχουν στο κουτσομπολιό, όπως έκαναν όλοι οι Γκρίφιντορ όταν νόμιζαν πως ο Χάρι ήταν κληρονόμος του Σλίθεριν, κλείστηκαν στον εαυτό τους και στη θεωρία του ιδρυτή τους. Ι don't think so.
Όσο για το τελευταίο, για το Θεό, ήταν ΧΙΟΥΜΟΡ!
Mα που το είδες οτι είμαι σίγουρη; Εγώ απλά σου είπα οτι δεν το ξέρεις για να το λες! Μπορώ να κάτσω να σου γράψω μια παρόμοια ιστοριούλα υποστηρίζοντας πως ο Σλίθεριν απλά ακολουθούσε τη γενικότερη τάση, αλλά ποτέ δε μίλησα με καμία βεβαιότητα, αντίθετα με σένα.Πώς μπορείς να είσαι τόσο σίγουρη ότι δεν είναι ο πρώτος που θεσπίζει την ανωτερότητα των ανόθευτων; Αν δεν μπορεί να δεχτείς μια εικασία -όχι ως επιβεβαιωμένη βέβαια- αλλά ως υπάρχουσα απλά,από που αντλείς την βεβαιοτητά σου ότι ο Σλίθεριν δεν είναι ο πρώτος; Γιατί τα στοιχεία που θα είχες για την δική σου βεβαιότητα θα πρέπει να είναι και τα αντίστοιχα που καταρρίπτουν την δική μου εικασία.Η βεβαιοτητά σου λοιπόν κόντρα στην εικασία μου.
Γιατί ο Χαρι δεν αναδιπλώθηκε και δεν έδειξε εξαιρετική εσωστρέφεια; Και αν δεν συνεχίστηκε το σούσουρο,δεν ήταν επειδή αποκαλύφθηκε ο ένοχος; Μέσα σε αυτούς τους μήνες ο Χάρι δεν πέρασε απο σαράντα κύμματα για κάτι που ακόμα ήταν μύθος; Πολλώ δε μάλλον για ένα πραγματικό γεγονός όπως η φυγή του Σλίθεριν.
"Κρύβεται πάντα λίγη αλήθεια στο "πλάκα κάνω". Νίκος Φόβος στο Facebook.
Amycus έγραψε:Βλέπεις ότι και εσύ γράφεις ότι θεωρούσε τον εαυτό του ανώτερο απο τους μη καθαρόαιμους.Θα μπορούσε λοιπόν να είναι ο πρώτος που εισηγείται την ανωτερότητα των καθαρόαιμων και να ξεκινά το γαϊτανάκι μια εποχή που δεν έχουμε τέτοιο θέμα.Και πάλι επιστρέφουμε στην εικασία.Mrs Lovett έγραψε:
- Σπόιλερ:
Ίσως να μη θεωρούσε τον ευατό του ανώτερο από τους άλλους τρεις ιδρυτές(ίσως επειδή ήταν καθαρόαιμοι; ),αλλά θεωρούσε τον ευατό του ανώτερο από αυτούς που δεν προέρχονταν από καθαρόαιμες οικογένειες που,σύμφωνα με τον ίδιο,δεν ήταν άξιοι να σπουδάσουν μαγεία.Και τα πράγματα γίνονται χειρότερα όταν προσπαθεί να επιβάλλει τις απόψεις του σαν γενικό κανόνα.
|
|