Καλά, ας γίνουν πρώτα οι καθηγητές σωστοί εκπαιδευτικοί και μετά μιλάμε για τον ιδανικό εκπαιδευτικό.

Μετά από κάνα μήνα και κάτι ψιλά στο φροντιστήριο (yaaayz!), αποφάσισα να κάνω μια σύγκριση ανάμεσα στους καθηγητές του σχολείου και στους εκπαιδευτικούς στο φροντιστήριο. Μετά τη λίστα με τα υπέρ και τα κατά των δύο ομάδων, μπορώ να πω πως οι καθηγητές του σχολείου έφαγαν τη σκόνη των άλλων και είπαν κι ευχαριστώ στο τέλος.

Αυτά που ξεχώρισα στους καθηγητές του φροντιστηρίου :
*Όσα παιδιά και να έχει το τμήμα τους, πάντα μα πάντα θα ασχοληθούν με την αδυναμία που μπορεί να έχει έστω και ένας μαθητής. Και θα επιμείνουν μέχρι να την ξεπεράσει.
*Ξέρουν να κάνουν το μάθημά τους σωστά. Φυσικά το "σωστά" είναι κάτι καθαρά υποκειμενικό. Το σωστά για εμένα είναι πως συνδυάζουν χαβαλέ και σοβαρότητα ( τρανό παράδειγμα ο καθηγητής των μαθηματικών, όλο το φροντιστήριο τον λατρεύει και όλοι οι μαθητές του που έγραψαν Πανελλαδικές πήραν 18+ στο μάθημα ο_Ο, οκ, αυτό μπορεί να μην έχει σημασία για μερικούς, σε εμένα όμως λέει κάτι

), καταφέρνουν με κάποιο τρόπο να κάνουν τον μαθητή να "κολλήσει" με το μάθημά τους, ακόμα κι αν δεν είναι στην κατεύθυνσή τους (ο ένας διευθυντής είναι καθηγητής χημείας. Δεν υπάρχει μαθητής της τεχνολογικής ή της θεωρητικής που να έχει κάνει ΧΚ με αυτόν τον άνθρωπο και να μην έχει πωρωθεί με τη χημεία), είναι άνετοι, χαλαροί, σου μιλάνε σαν να είστε φίλοι και δεν περιορίζονται στο "είσαι μαθητής, είμαι καθηγητής, *χτυπάει το χέρι στην έδρα* θα κάθεσαι σούζα όταν σου μιλάω" και γενικά δεν έχουν αυτό το κλασικό στυλάκι που έχουν πολλοί καθηγητές στο σχολείο (για παράδειγμα η καθηγήτρια της φυσικής, παίζει να 'ναι από τους πιο άνετους ανθρώπους που έχω γνωρίσει. Πραγματικά το έχω αγαπήσει αυτό το μάθημα αυτές τις βδομάδες. Και η καθηγήτρια της κατεύθυνσης είναι πάααρα πολύ καλή, δείχνει κατανόηση όταν της λέμε πως έγινε κάτι και δεν πήγαμε τόσο καλά προετοιμασμένοι κτλ κτλ).
*Είναι ήρεμοι. Δε φωνάζουν χωρίς λόγο (δε φωνάζουν καθόλου βασικά, αφού δε χρειάζεται

), δεν έρχονται με νεύρα, δεν κουβαλάνε τα προσωπικά τους στη δουλειά.
*Δεν τρέχουν για να βγάλουν την ύλη. ΟΚ, μας πιέζει ο χρόνος, τα μαθήματα που μπορούμε να κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι είναι περιορισμένα, η ύλη είναι τεράστια, ΑΛΛΑ πάμε χαλαρά. Δε βιαζόμαστε κι έτσι δεν αφήνουμε κενά.
*Μπορούν να συνεννοηθούν πιο εύκολα με τους μαθητές τους, το πιο πιθανό είναι να συμβαίνει αυτό λόγω ηλικίας. Σοβαρά τώρα, ο μεγαλύτερος καθηγητής που έχω είναι 36. Το πιστεύετε; 36 ο μεγαλύτερος. Ενώ στο σχολείο ο μικρότερος που είχα στην Α' λυκείου ήταν 46!!
*Δεν κολλάνε μόνο στο δικό τους μάθημα. Για παράδειγμα στη φυσική απαιτείται και μια γνώση μαθηματικών. Αν οι αριθμοί είναι λίγο τρελοί ή γίνεται ένα μπάχαλο από τις πράξεις που πρέπει να κάνουμε η καθηγήτρια δεν κάθεται να κάνει ταβανοθεραπεία μέχρι να τελειώσουμε (όπως έκανε ο καθηγητής στο σχολείο), αλλά βοηθάει. Δεν λύνει εκείνη τις ασκήσεις, μας σηκώνει στον πίνακα ή έρχεται να μας βοηθήσει να τις λύσουμε στο τετράδιο, τον κάθε μαθητή και την κάθε μαθήτρια ξεχωριστά. Επίσης (πάλι με την ίδια καθηγήτρια) κάτι λέγαμε για το μάθημα, ξεφύγαμε λίγο και το πήγαμε στη χημεία το θέμα. Ήξερε και εκεί να μας εξηγήσει και να αναλύσει.
*Έχουν μεταδοτικότητα. ΟΚ, αυτό ίσως και να είναι έμφυτο, αλλά σίγουρα είναι κάτι απαραίτητο για να γίνει κάποιος καθηγητής.
*Ξέρουν πως ο σεβασμός κερδίζεται. Και πως όπως μας φέρονται κι εκείνοι θα τους φερόμαστε κι εμείς. Καταλαβαίνουν πως αν θέλουν να τους σεβόμαστε, να είμαστε εντάξει προς εκείνους και να έχουμε μια Α συμπεριφορά, το ίδιο πρέπει να κάνουν και εκείνοι.
*Δε δίνουν έτοιμες απαντήσεις. Κυρίως στην κατεύθυνση, στις ερωτήσεις κρίσεως, ή σε διάφορες άλλες ερωτήσεις που κάνουμε, η καθηγήτρια μέσω άλλων ερωτήσεων μας βοηθάει να φτάσουμε οι ίδιοι στη σωστή απάντηση.
*Κάθονται να ακούσουν άλλες απόψεις και δεν είναι απόλυτοι. Δεν περιορίζονται στην δική τους άποψη ή στον δικό τους τρόπο λύσης για μια άσκηση, ακόμα και αν ο δικός τους τρόπος είναι 2 γραμμές και ο τρόπος του μαθητή μέσω Λαμίας. Δεν απορρίπτουν τη συγκεκριμένη λύση επειδή είναι τεράστια, απλά εξηγούν πως υπάρχει και ένας πιο σύντομος δρόμος.
Πραγματικά πιστεύω πως είμαι τυχερή που γνωρίζω τέτοιους καθηγητές και ακόμα πιο τυχερή που μου κάνουν μάθημα.

Ωστόσο αναρωτιέμαι αν αυτοί οι καθηγητές , τους οποίους θεωρώ πραγματικά εξαιρετικούς, θα ήταν έτσι αν δίδασκαν στο δημόσιο και όχι σε φροντιστήριο... Επειδή καθηγητές με τα ίδια χαρακτηριστικά σε δημόσιο σχολείο δε βρίσκει κανείς συχνά. Προσωπικά έχω συναντήσει μόνο... 5. :] Και πραγματικά σε μερικά μαθήματα μου έχει τύχει να έχω πάνω από 3 καθηγητές στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, άρα ο αριθμός των καθηγητών είναι μεγαλύτερος από τον κανονικό.

Νομίζω πως βγήκε λίγο τεράστιο το ποστ...
