από Tom Marvolo Riddle Τρι Μάης 31, 2011 6:18 pm
^

ΔΕΝ ΜΑΘΑΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΑ!
Ανθή!
Ας πούμε στην ορμή: p=m.u
Στην Κλασική Φυσική, που μόνο τέτοια κάνουμε στο Λύκειο, η μάζα είναι μέγεθος αμετάβλητο, σταθερό. Για δεδομένο σώμα μάζας m η ορμή καθορίζεται από την ταχύτητα. Για δύο ή περισσότερα σώματα με ταχύτητα u, η ορμή καθορίζεται από την μάζα.
Κανονικά είναι λάθος να λέμε και πως ο χρόνος δεν καθορίζεται από κανένα άλλο μέγεθος, καθορίζεται από τον χώρο και το βαρυτικό πεδίο που τον περιβάλλει, αλλά ντάξει

Απλά στις ασκήσεις που κάνουμε εμείς, ο χρόνος δεν έχει την έννοια της διάστασης, είναι απλά ένας άξονας για να μας βοηθήσει να οργανώσουμε τα γεγονότα
Βασικά το παράδειγμα της ορμής και της ταχύτητας ήταν λανθασμένα γιατί υπάρχει εξάρτηση και από τα δύο μεγέθη. Ωστόσο πάρε για παράδειγμα το μήκος που διανύει ένα σώμα όταν κάνει ελεύθερη πτώση, h=1/2.g.t².
Το g είναι μία (πρακτικά) σταθερή ποσότητα. Επομένως η μόνη μεταβλητή είναι ο χρόνος. Η ποσότητα 1/2 με την οποία πολλαπλασιάζεται το δεύτερο μέλος είναι επίσης σταθερή. Λέμε δηλαδή πως το μήκος είναι ανάλογο του τετραγώνου του χρόνου.
Γενικά να σκέφτεσαι αλλιώς. Όταν σου ζητάνε να βρεις απο τι εξαρτάται το μέγεθος Χ, να φέρνεις στο νου σου μία εξίσωση που ικανοποιεί το Χ και να βρίσκεις ποιο από τα μεγέθη που σχηματίζουν το Χ μεταβάλλεται. Αυτό για δεδομένο κάποιο όρο του γινομένου.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, όταν έχεις γινόμενο ή πηλίκο, το μέγεθος εξαρτάται από όλα τα άλλα υπομεγέθη.
Επίσης επειδή δεν μπορώ να ξέρω αν έγινα κατανοητός, φέρε κάποιο ακόμη παράδειγμα