Amycus έγραψε:Μα δεν χρειάζεται να περάσει και ένας αιώνας για να θεωρήσουμε κάτι ως αριστουργηματικό.Δεν είναι ιστορία που υπάρχουν εμπλεκόμενες πλευρές ώστε να έχουμε μια καθαρή καταγραφή των γεγονότων αφού έχει περάσει ένα χρονικό διάστημα.Καθώς η μουσική παρουσιάζεται όπως ακριβώς είναι,ένα καλλιτεχνικό δημιούργημα και σαν τέτοιο κρίνεται,βρίσκει ή δεν βρίσκει την θέση του άμεσα στην παγκόσμια μουσική.Απευθύνεται σε κοινό το οποίο θα το κρίνει εκείνη την στιγμή που παρουσιάζεται και έκτοτε θα κρίνεται συνεχώς.Πιστεύω ότι στην μουσική δεν μας απασχολεί ο χρόνος που μεσολαβεί αλλά ο χρόνος που δημιουργείται και παρουσιάζεται.Μουσικά έχουμε ένα συνεχές τώρα ή παρόν αν θες,καθώς κάθε φορά που παίζεται ένα έργο είναι σαν την πρώτη του φορά.Γι'αυτό πιστεύω ότι ο χρόνος είναι σχετική έννοια στην εκτίμηση της μουσικής και μας ενδιαφέρει κυρίως όταν αναφερόμαστε στον συνθέτη,όχι στο έργο.
Συμφωνώ απόλυτα με αυτό που λες. Για να γίνω πιο σαφής λοιπόν, ήθελα να πω ότι πλέον κανένας δεν κάθεται να αμφισβητήσει τον Μπαχ ή τον Μπετόβεν, όπως ενδεχομένως και αποδεδειγμένως γινόταν στην εποχή τους. Θεωρούνται σχεδόν όλα τα έργα τους αριστουργήματα, και ίσως είναι. Έχουν αποκτήσει μια παγιωμένη ταυτότητα στην μουσική ιστορία και στα αφτιά των ανθρώπων, ξέρεις ότι αυτό που ακούς είναι Μπαχ ή Μπετόβεν, και μάλιστα ξεχωρίζει και ανάμεσα στους συγχρόνους τους συνθέτες ως κάτι το εξαιρετικό. Επειδή λοιπόν ζούμε στο "τώρα" της "ατονικής/φασματικής/μινιμαλιστικής/κουτουλου" μουσικής και μάλιστα καθ' όλη την διάρκεια των σπουδών μας μέχρι τα τελευταία έτη έχουμε αποκλειστική σχεδόν επαφή με την κλασική μουσική. Λογικό λοιπόν είναι να μην μπορούμε να καταλάβουμε μία καινούρια γλώσσα που προσπαθεί να καθιερωθεί. Δεν είμαι ούτε υπέρ στο γεγονός ότι αυτοί που σπουδάζουν σύνθεση θεωρείται δεδομένο ότι ασχολούνται μόνο με ατονική μουσική, αλλά θαρρώ ότι υπάρχει και εφαρμόζεται και μέση οδός.
Amycus έγραψε:Π.χ. τα έργα του Μπαχ που ξεχάστηκαν για έναν αιώνα.Ακόμα και αν δεν εκτελούνταν,η αξία τους δεν μπορούσε να αμφισβητηθεί.
Και ακριβώς αυτό εννοώ παραπάνω. Τον Μπαχ τον απέρριψε η εποχή του (επειδή εκτός των άλλων ήταν ξεπερασμένο τότε να γράφεις φούγγες. Έμειναν στο γεγονός ότι έγραφε φούγγες και δεν άκουγαν άραγε ότι το έκανε καλύτερα από τον καθένα προκάτοχό του; ) για λόγους που δεν αφορούσαν απολύτως την μουσική. Κι όμως, επειδή άξιζε πραγματικά το έργο του, οι επόμενες γενιές τον έκαναν θεό. Η ιστορία τον δικαίωσε. Εμείς τον παίρνουμε ως δεδομένο αξίωμα, δεν πρέπει όμως να αγνοούμε ότι κάποτε δεν ξεχώριζε τόσο.
Όταν ο Στραβίνσκυ γράφει την "Ιεροτελεστ
εία (δεν άντεξα

) της Άνοιξης" ή ο Προκόφιεφ τις συμφωνίες του και τις σονάτες του ή ο Ραβέλ αποφασίζει πως για είκοσι και πλέον λεπτά θα έχει το ίδιο θέμα με μία μόνο μετατροπία στο τέλος στο "Μπολερό" και ο Σοστακόβιτς θα γράφει για την ορχήστρα,είναι ξεκάθαρο ότι εισάγουν καινούργια μουσική γλώσσα η οποία δεν χαρακτηρίζεται απόλυτα τονική ή κλασική.Απομακρύνονται απο το μοντέλο της παραδοσιακής αρμονίας αλλά μέσα στα έργα τους ανακαλύπτεις τόσο τον μουσικό όσο και την μουσική.Ανοίγουν νέα κεφάλαια όχι όμως για να τα ανοίξουν αλλά γιατί η μέχρι τούδε αρμονία,τους περιορίζει.Εξερευνούν καινούργια ηχοχρώματα,τολμηρούς συνδυασμούς και φόρμες αλλά το κάνουν πάντα με
μουσικούς όρους. Πιάνουν την ορχήστρα και την εξωθούν σε ανεξερεύνητες περιοχές,περιοχές όμως που δεν αμφισβητείται η σημασία του να γράφεις μουσική ή να απευθύνεσαι σε μουσικούς και κοινό.Μπορούν να γράψουν μουσική,αυτό είναι ξεκάθαρο,δεν τους λείπει η μεγαλοφυΐα ενός συνθέτη που μπορεί να χειρίζεται όλα τα όργανα.
Αν το παρατηρήσεις η (δυτική ευρωπαϊκή) μουσική κάνει λίγα βήματα την φορά, λίγες υπερβάσεις παραπάνω, γενικώς υπάρχει σταδιακή εξελικτική πορεία, η οποία συνυφαίνεται με την υπόλοιπη ιστορία του ανθρώπου. Αλήθεια, είναι τυχαίο ότι ο Ιμπρεσιονισμός (στην μουσική και την ζωγραφική) συνέπεσε με την εμφάνιση της φωτογραφίας και ότι ο Στραβίνσκι έγραψε μουσική που μοιάζει κινηματογραφική; Αντίστοιχα, η ηλεκτρονική και μίνιμαλ μουσική εμφανίστηκαν επειδή ο φωνόγραφος του Έντισον έδωσε την δυνατότητα για καινούριες μεθόδους σύνθεσης.
Αυτό είναι που αμφισβητώ στους σύγχρονους ατονάλ ή ηλεκτρονικούς ψευτοσυνθέτες.Δεν μπορούν να γράψουν.Εχοντας το άλλοθι μιας καινούργιας μουσικής γλώσσα,πετάνε νότες στο χαρτί "γιατί έτσι" και χωρίς κανέναν ενδοιασμό αποφασίζουν ότι έγραψαν ορχηστρική μουσική,μουσική για σόλο όργανα και τα λοιπά.Τους αρκεί να γράφουν σύμβολα για το πως σε αυτό το σημείο κοπανάμε το πιάνο ή ξύνουμε τις χορδές του βιολιού και μου το πετάνε στα μούτρα.Εγώ,αυτό,μουσική δεν μπορώ να το θεωρήσω.Αν έχουν τα κότσια,αν έχουν να πουν κάτι νέο,αν νιώθουν πως οι μέχρι τώρα αρμονίες τους πνίγουν,να προτείνουν τον δικό τους τρόπο,κάτι ακραιφνώς μουσικό όμως,κάτι που να θυμίζει μουσική.
Επίσης η Ιεροτελεστεία της Άνοιξης δεν άρεσε καθόλου τις πρώτες φορές που παίχτηκε σε κοινό.

Ήταν κάτι καινούριο, ένα δύσκολο άκουσμα που χρειαζόταν φιλτράρισμα.
Εντάξει, παραδέχομαι ότι πολλάαα(ααα) κομμάτια δεν είναι μουσική, είναι παρέλαση εξειδικευμένων τεχνικών. Αλλά δεν είναι όλα έτσι. Όσο ακούω περισσότερα πράγματα ξεχωρίζω αρκετά στιγμιότυπα που μου αρέσουν. Επίσης μου ακούγεσαι εξίσου μηδενιστικός με τους θεωρητίκαρους. Δεν θα έβαζα στο ίδιο σακί τον Shoenberg τον Bartok και τον Ligeti. Ειδικά ο πρώτος έκανε κάτι που (εύχομαι) κατά κοινή ομολογία ήταν καθαρά μαθηματικό και πειραματικό. Ξέρεις κανεναν που να βάζει Σένμπεργ και να κλαίει; Αν ναι, πάσο.
Αν η τονικότητα είναι στην φύση μας; Να το πιάσουμε απο τον Πυθαγόρα και το δωδεκάχορδο; Βλέπεις ότι μαθηματικά αποδεικνύεται η τάση του ανθρώπου να χρησιμοποιεί τόνους οι οποίοι να έχουν σχέση μεταξύ τους.Στην αρχαία Ελλάδα έχουμε τους τρόπους,στην Δύση το Γρηγοριανό μέλος,στον Μεσαίωνα τα οργκάνουμ και τους Κανόνες και πάει λέγοντας.Εικοσιπέντε αιώνες μουσικής δημιουργίας και η τονικότητα ουδέποτε αμφισβητήθηκε σαν να είναι κάτι απολύτως φυσικό.Αν δεχτούμε πάντως ότι ο άνθρωπος έχει στην φύση του την τάση για συμμετρία,ομορφιά και συναισθηματική πληρότητα,τότε όλα συνηγορούν ότι είμαστε καλά "χορδισμένοι."
Μιλάς με έναν άνθρωπο που δεν έχει ακόμη στέρεη άποψη για το θέμα, επειδή φροντίζει να κρατάει μικρό καλάθι για πάσης φύσεως αυθεντίες.

Απλώς ένας καθηγητής μου υποστηρίζει (και η λογική που έχω διαμορφώσει έως τώρα συμφωνεί) ότι η τονική μουσική μας αρέσει επειδή την έχουμε συνηθίσει. Είναι κάτι γνωστό, κάτι ασφαλές. Όπως επίσης όταν ξαναακούμε κάτι που γνωρίζουμε εκκρίνουμε ορμόνες ευτυχίας. Αυτοί που την βρίσκουν με την ατονική μουσική έχουν περάσει μια περίοδο μύησης ώστε να την καταλάβουν. Έως τώρα όπως είπα δεν έχω κατασταλάξει στον αισθητικό μου "κώδικά", αλλά βλέπω ότι με την έλλειψη της τονικότητας και (καμιά φορά) της δομής δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις παύσεις και στον ρυθμό, κάτι που μπορεί να φτιάξει απίστευτη ατμόσφαιρα με
ορθή και έξυπνη χρήση. Ας πούμε για παράδειγμα, γιατί ένα κομμάτι για σόλο κρουστά να απευθύνεται μόνο στους κρουστούς, οι οποίοι "καταλαβαίνουν τί γίνεται";
Πάντως στην φύση,όλα είναι τονικά.Πάρε το κελάϊδημα των πουλιών,τον ήχο του νερού,τον ήχο των ζώων.Δεν ξεφεύγουν ποτέ απο ένα καλοκουρδισμένο ηχητικό σύστημα είτε μελωδιών είτε συχνοτήτων προς κάτι άσχετο με την φύση τους.Προσωπικά πιστεύω ότι υπάρχει αναλογία στην δημιουργία του σύμπαντος και την μουσική.Όπως ακριβώς έχουμε ένα ηλιοκεντρικό σύστημα,έτσι και μουσικά,αποδεχόμαστε ευκολότερα ένα τονικό κέντρο γύρω απο το οποίο περιστρέφεται η μουσική δημιουργία.
Αναφορά στην εξωανθρώπινη φύση δεν την θεωρώ τόσο στέρεη αιτιολόγηση. Φυσικά δεν είναι όλα τονικά και αρμονικά στην φύση.

Η φύση έχει και εκρήξεις και βία και τόσους ήχους ζώων που σε μας ακούγονται "παράφωνοι". Και έχοντας ένα κατά 99,9% ανεξερεύνητο σύμπαν, δεν θα μιλούσα για
όλη την φύση.
Και το κυριότερο,καθώς το τελειότερο μουσικό όργανο είναι η φωνή,πρέπει να μπορεί η κάθε μουσική φράση να περνάει απο το φίλτρο της ανθρώπινης δυνατότητας,κοινώς να μπορούμε να αναπαράγουμε μια μουσική φράση του βιολιού με την φωνή μας.
Έχω ένα ηχητικό δείγμα παραδοσιακής μουσικής ως αντεπιχείρημα αλλά δεν υπάρχει στο τιουμπ.

Θα παρέφραζα αυτό που λες ως εξής: η ευκολονόητη μελωδία μπορεί μόνο να αναπαραχθεί μέσω της φωνής. Αν πάρεις μπαχ για σόλο βιολί ή για σόλο τσέλο, πολύ δύσκολα τραγουδιούνται, επειδή είναι πολυφωνικές μελωδίες.

Αν τις αναγάγεις σε τετράφωνη αρμονία, έστω, αλλά η επιφάνεια της μουσικής δεν τραγουδιέται (και προφανώς δεν απευθύνεται σε πολύ κόσμο). Γιατί το βαλς της τζαζ σουίτας Νο. 2 του Σοστακόβιτς αρέσει σε όλους, μουσικούς και μη, ενώ οι περισσότεροι δεν έχουν ιδέα για τα υπόλοιπα του Σοστακόβιτς; Κάτι αντίστοιχο!
Και περί αυτοσχεδιασμού: Οι περισσότεροι "σύγχρονοι" συνθέτες που έχω γνωρίσει μου έχουν μιλήσει για "γραμμένο αυτοσχεδιασμό", ως προσδιορισμό μέρους της μουσικής που γράφουν, ή έστω των θεμάτων της.